Több nógrádi csapat is részt vett a magyar strandkézilabda szezon nyitányának is beillő Magyar Kupa küzdelmein, amelyet az elmúlt hétvégén a Veszprém megyei Alsóörsön rendeztek meg. Az alakulatok közül a Balassagyarmati Balassa SE legénysége szerepelt a legjobban, ők a bronzéremig meneteltek.

A gyarmatiak útja igen rögösen indult a Balaton-parti homokon. Rögtön az első csoportmérkőzésükön váratlan vereséget szenvedtek el a VDK Juniors együttesétől, de utána összeszedték magukat és előbb nagy csatában a Salgótarjáni Strandépítők utánpótlás társaságát, majd magabiztosan a Lupa Lake BHC gárdáját múlták felül. Körbeverés alakult ki, amelyből a BSSE került ki győztesen, így csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben a Moyra Budaörs várt rájuk. Ekkora teljesen összeállt a játék, jó volt a védekezés és a kapusteljesítmény, támadásban beváltak a figurák, és a fiúk viszonylag könnyedén, két szettben vették ezt az akadályt is, így már mindenképpen az éremért csatázhattak.

Az elődöntőben a Dunahouse Fervas BHC rutinos sportolókból álló csapata állította meg őket. Az Ipoly-parti fiatalok nem játszottak alárendelt szerepet, ugyanakkor a jobb erőkből álló társaság megérdemelten nyert. A bronzos ütközetre alaposan felszívták magukat Albert-Tóth Lászlóék: az ugyancsak a sportág élvonalához tartozó Dinamit BHC-val szemben az első játszma elvesztése után sem csüggedtek el, megfordították a mérkőzést, és a szétlövés során kiválóan összpontosítva megszerezték a hőn vágyott érmet.

A balassagyarmati csapat tagjai érthető boldogsága a kivívott bronzérem után

– A hétvége úgy sikerült, amire legbelül számítottam – értékelte a sikert Hortobágyi Zsolt vezetőedző. – Csapatként működtünk, igazi nagy családot alkottunk és ez gyümölcsözött. Hihetetlenül büszke vagyok a fiúkra, minden edző álma, hogy ilyen játékosai legyenek. Ez a bronz számunkra arannyal ér fel. Következhet az országos bajnoki döntő.

A kapus Varga Erik hozzátette, most még nehezen fogják fel, hogy milyen szép eredményt értek el, titkon reménykedtek benne, hogy eljuthatnak az éremig, és ezt teljesítették.

A BSSE csapata: Bernáth Patrik, Toarniczky Máté, Varga Erik (kapusok), Albert-Tóth László, Almásy Richárd, Bécsi Mihály, Csábi Máté, Forró László, Gyetvai Tamás, Okolenszki Patrik, Praszna Péter, Szathmári Csaba, Szladovics Máté, Vas Titusz (mezőnyjátékosok), ezúttal Okolenszki Martin és Péter Gábor maradt ki az utazó keretből.

A Salgótarjáni Strandépítők felnőtt társasága a tizenhatos mezőnyben végül az ötödik helyen zárt. Rácz Viktor csapatvezető elmondta, rendkívül megfiatalított gárdával indultak idén, több feltörekvő fiatal, Kovács Tamás, Terjék Roland és Kométh Márk került a „nagyok” közé, illetve az utolsó pillanatban kapus poszton beugró Takács Szabolcs is újoncként debütált. Szerencsére két visszatérő, Lőrik Tamás és Hajdú Péter újra csatasorba állt. Kéthetes, elég hiányos felkészülés után utaztak Alsóörsre, így nem fogalmaztak meg komolyabb célkitűzést, inkább az összeszokottság csiszolására terelődött a hangsúly. A csoportból továbbjutottak, de a nyolc között rendkívül nehéz ágra kerültek, a tavalyi bajnokság első öt helyezettjéből négy ide sorolódott. A negyeddöntős vereség után azonban az ötödik-nyolcadik helyért vívott ütközetekben már egyre jobban ment a játék, és az ötödik hellyel kihozták magukból a maximumot. Serényen készülnek az országos bajnoki döntőre, ahol szeretnének egy fokkal feljebb lépni, és az érem lebeg a szemeik előtt.

A Strandépítők Girls együttese ugyancsak ötödik lett a női mezőnyben, míg a salgótarjáni fiatalok mindkét nem küzdelmeiben utolsóként végeztek, nekik a tapasztalatszerzés volt a fontos.

A férfiaknál a Magyar Kupa döntője legjobb védőjátékosának Lőrik Tamást választották, a hölgyeknél az ugyancsak tarjáni Hadfi Gréta érdemelte ki a legjobb kapus, míg Kemenczik Martina a legjobb „nyúl” (ő váltja a hálóőrt a támadások során megkülönböztetett mezben) címet.